Matouš 27, 33-34
"Když přišli na místo zvané Golgota, to znamená ‚Lebka‘, dali mu napít vína smíchaného se žlučí; ale když je okusil, nechtěl pít."

 

Mám pocit, že jsem objevila něco, co bylo pro mě dosud neznámé, možná už to takto viděl někdo jiný, ale přesto se sdílím:

Při setkání mladých jsme se formou lectio divina modlili úryvek z nedělního evangelia - pašijí od Matouše. Když jsem úryvek znovu procházela a přemýšlela nad významem jednotlivých vět a slov, právě výše uvedený verš mě zaujal. Bylo to tak jasné! Nalezla jsem v něm krásnou metaforu lidského světa, hříchu a Boží lásky.

 

"...dali mu napít vína smíchaného se žlučí; ale když je okusil, nechtěl pít."

Víno bez ředění a příměsí je dobré, znázorňuje mi člověka bez hříchu, jako Boží stvoření a jeho obraz, jak to Bůh sám původně zamýšlel.

Na žluči už máme podíl my. Jsou to naše hříchy, jsme to my v našich slabostech, pádech, v naší pýše. A tuhle směsku Ježíši podali. Ježíš ji okusil - vzal naše provinění na sebe a nakonec za to všechno zemřel. Ale pít nechtěl. Ještě to rozvinu, aby nedošlo k mýlce:

Ochutnal, aby se nám přiblížil. Bylo by divné, kdyby jen tak luskl prsty a tím bychom byli všichni zrazu vykoupení. Musel poznat ten náš srab, jen a jen kvůli nám - abychom Ho my byli schopni přijmout a byl nám bližší, byl pro nás "lidštější" a jakýsi přijatelnější. Nenechal nás v tom, okusil si tu "bídu" včetně smrti.

Ale nechtěl pít, protože je to Boží syn. Když něco vypijeme, dobré či špatné látky (minerály, cukry,...) se vstřebávají do těla. Víno se žlučí Ježíš nepil, nepřijal do svého krevního oběhu. Je prostě bez hříchu. Přičuchl si k tomu sice kvůli nám, sám ale nezhřešil. Byl mnohokrát pokoušen (i v posledních chvílích na kříži, když se mu přihlížející posmívali, ať se zachrání a sleze z kříže), ale pokušení nepodlehl. Nepil.


Je to čistě můj pohled na půl věty v Bibli a vím, že to nemusí ostatní vnímat stejně.

 

Každopádně si troufám Ježíše prohlásit nejlepším a nejodvážnějším abstinentem všech dob.
Kdo z nás by dokázal celý život úspěšně odmítat hřích? :)


(zdroj google)